2025 års Irisstipendiater

Några av 2025 års Irisstipendiater
Detta år fick rekordantalet 48 stycken Framåtsträvande kvinnor dela på 2,4 miljoner kronor när Iris-Stipendiet delades ut i Göteborg den 1 april. Stiftelsens ordförande, Christina Backman, berättade om donatorn, Iris Jonzén-Sandblom, och de närvarande stipendiaterna presenterade sina projekt samt fick ett diplom samt boken om Iris. För dem som inte hade möjlighet att närvara lästes egna skrivna presentationer upp av Helen von Sydow i samband med utdelningen av diplomen. Ceremonin avslutades med uppträdande av sångensemblen Fröken Signe som var en av årets stipendiater.
Även i år har en stipendiekommitté bestående av Anna Mannheimer, Helen von Sydow och Klementina Österberg gått igenom och värderat alla de nära 800 ansökningar som kommit in till stiftelsen, för att komma fram till ett urval bland alla de fantastiska kvinnor som ansökt om bidrag till sina projekt. Stiftelsens styrelse har därefter beslutat om årets utdelning.
Klicka för att se bildgalleriet från utdelningsceremonin >>
Ada Zalecka

Hej!
Jag är Ada, arkitekt, konstnär, hantverkare och snart något mer trädgårdskunnig – och jag vill tacka för det generösa stöd som tilldelats mig via Irisstipendiet.
Min ansökan har berört utbildningen “Ekologisk och gestaltande trädgårdsutbildning” på Capellagården, i Vickleby, Öland. Stipendiet jag mottar har gett mig möjligheten att fördjupa mina kunskaper inom odling, material och platsgestaltning – områden som jag ser som avgörande för att arbeta mer hållbart inom arkitektur. Städer och samhällen står inför stora utmaningar och vi behöver skapa miljöer som är både hållbara och meningsfulla.
Trädgården har historiskt sett varit en viktig plats för kvinnor både som yrkesverksamma och kulturbärare. Genom att förena min kännedom inom arkitektur och ekologisk odling vill jag skapa projekt där natur, samhälle och hantverk möts – och där fler kvinnor kan känna sig inspirerade att delta. Utbildningen på Capellagården kombinerar praktiskt arbete och kreativt skapande med ett ekologiskt fokus. Det är ett sätt att både lära och uppleva hur material, form och funktion samverkar över tid. Med hjälp av Irisstipendiet kan jag fokusera på att utveckla idéer och skapa långsiktiga initiativ där kvinnor får ta plats och växa.
Att få Irisstipendiet gör otroligt stor skillnad för mig då jag kan ta till mig all lärdom och omsätta den i framtida projekt. Jag hoppas också kunna föra vidare det jag lär mig, genom att utveckla kurser och workshops som kan inspirera andra att arbeta med hållbara och kreativa lösningar. Min ambition är att bygga plattformar för kunskapsutbyte och samarbeten där fler kvinnor kan driva egna projekt och forma sina framtider inom design och hållbarhet.
Tack ännu en gång för ert stöd (och varma gratulationer till mina medstipendiater)!
Ada
Alma Jonsson
Jag är en snart 25-årig tjej som bor i Jönköping och studerar till civilingenjör. Jag är ungefär 2,5 år in i min utbildning och ser fram emot både praktik och utlandsstudier. Jag skulle beskriva mig själv som glad, positiv och väldigt engagerad i det jag tycker är roligt och viktigt.
Jag är oerhört tacksam för detta stipendium och kommer att använda det till något som utvecklar både mig och min utbildning. I min ansökan skrev jag att stipendiet bör gå till någon som vill det lilla extra och är beredd att kämpa – och jag kan med säkerhet säga att jag gör just det. Jag kommer fortsätta ge allt i mina studier för att kunna åka på utlandsutbyte, engagera mig i mitt projekt JU Solar Team, där vi bygger en solbil och tävlar i Bridgestone World Solar Challenge i Australien, samt för att kunna fokusera ännu mer på mina studier.
Tack än en gång! Det här stipendiet har inspirerat och motiverat mig ännu mer, och bekräftat att det jag gör är viktigt.
Angelica Wågström

Jag är doktorand i samhällsvetenskaplig miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola. I november 2025 disputerar jag med en avhandling där jag undersöker hur omsorgsarbete kan bidra till klimatomställning och hur olika sätt att använda energi på underlättar eller försvårar detta arbete. Omsorg är ett kvinnodominerat arbete som förtjänar uppmärksamhet i diskussioner om klimatomställning, vilket har påtalats i feministisk kritik av befintliga energi- och klimatpolicys. Jag använder mig av både miljövetenskapliga och genusvetenskapliga teorier, och fokuserar särskilt på klimatomställningens rättviseaspekter.
IRIS-stipendiet möjliggör mitt deltagande i en konferens i Norge, vars syfte är att ta fram socialt hållbara framtidsvisioner gällande klimatomställning. Där ska jag presentera min forskning för kollegor inom forskningsfälten degrowth (nedväxt) och ekologisk ekonomi. Jag kommer även att genomföra ett studiebesök i anslutning till konferensen. Jag är mycket tacksam för att jag har fått denna möjlighet!
Anna Helldorff

Jag heter Anna Helldorff och är bl.a illustratör. Under hela mitt liv har jag rört mig inom den humanistiska sfären med ett stort intresse för kulturhistoria, konst, musik, litteratur. Jag har en utpräglad folkbildande ådra – att lära ut, sprida kunskap och ett stort intresse för människors bakgrund och psykiska välbefinnande. Jag vill att människor ska må bra och prioritera sina intressen och följa sin kreativa lust.
Hösten 2023 och hösten 2024 har jag arbetat med projektet Östgötaduken och samlat in och bearbetat berättelser från möten med fler än 100 handarbetande kvinnor från länets alla 13 kommuner i Östergötland. Resultatet publiceras i originalduken, Östgötaduken med temat Kvinnors handarbete och värdet som sitter i händerna. I projektet Östgötaduken samverkar jag med Mia Maria Sandell, kreativ producent. Dukens framsida har jag utifrån skisser från våra möten illustrerat och formgett. Berättelserna hämtas från duken genom att man ”blippar” mobilen mot någon av dukens blåklintblommor och då spelas berättelsen upp i mobilen som en video eller ljudfil som redigerats och sammanställts av Mia Sandell. Östgötaduken är en fysisk duk som ligger på bordet, där man samlas för att handarbeta, ta en fika och vill bli inspirerad av en berättelse.
Med hjälp av IRIS-stipendiet kan vi producera 13 Östgötadukar och distribuera en duk till varje folkbibliotek i länets alla 13 kommuner. Vi kommer även arrangera handarbetsträffar under 2025/2026 med föredrag, utställningar och workshops där deltagarna får möjlighet att prova på olika former av handarbete, få inspiration, möta nya och gamla vänner. Under dessa träffar kommer vi samla in deltagarnas upplevelser och önskemål för att skapa kurser, metoder och mötesplatser med våra samverkansaktörer. I handarbetsmötet med andra skapas en gemenskap som är så viktig för vårt välmående.”
Camila Borges

Mitt namn är Camila Borges. Jag kommer från Brasilien och är doktorand i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet. Jag kom till Sverige 2017 för att studera på masterprogrammet i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. I min doktorandforskning fokuserar jag på arkiv som bevarar queera och kvinnors historia. Min passion för arkiv är kopplad till mitt intresse för minnets och arvets potential för för samhällsförändring. Jag är fascinerad av hur arv och minne förmedlar vårt förhållande till dåtid och nutid, vilket är avgörande för att förändra samhället mot en rättvis och jämlik framtid.
I en framtida yrkesroll ser jag mig fortsätta att kritiskt analysera och motverka tystnad, underrepresentation och felaktig framställning av kvinnor och queera personer – både i den kunskap som produceras inom akademin och i de berättelser som skapas och reproduceras i samhället. Jag är mycket tacksam för Irisstipendiets generösa stöd, som gör det möjligt för mig att fortsätta utveckla min doktorandforskning.
Charlotte Petersson

Sedan några år tillbaka arbetar jag som universitetslektor i socialt arbete vid Malmö universitet, men jag är disputerad och forskar inom fältet medicinsk antropologi. I min avhandling undersökte jag kulturella föreställningar om sexuell och reproduktiv hälsa bland ursprungskvinnor i ecuadorianska Amazonas och hur dessa föreställningar uttrycks och tas emot inom hälso- och sjukvården i Ecuador när kvinnorna är gravida och söker mödravård.
På senare år har jag främst forskat om kvinnors utsatthet för sexuellt våld och professionellas arbete med traumamedveten omsorg. Traumamedveten omsorg syftar till att ge en djupare förståelse för hur trauma påverkar individen och lyfter fram vikten av att skapa en trygg miljö som möjliggör individers berättande, läkning och återhämtning. Jag arbetar nu med en pilotstudie som syftar till att undersöka hur professionella inom hälso- och sjukvården förstår, bemöter och validerar ursprungskvinnors erfarenheter och förståelse av våld utifrån deras kulturella perspektiv och bakgrund.
Genom Iris-stipendiet kommer jag att göra en studieresa till Ecuador för att vidga mina kunskaper om hur traumamedveten omsorg levereras till ursprungskvinnor i ecuadorianska Amazonas. Där kommer jag under ett antal veckor besöka en vårdcentral och genomföra en skuggning av den dagliga verksamheten med fokus på våld och trauma. Jag kommer även att besöka ett traumacentrum för ursprungskvinnor som varit utsatta för sexuellt våld. Resan kommer att ge mig ny kunskap och nya perspektiv som kommer att användas för att utveckla min forskning.
Det är med största ära och tacksamhet som jag mottar Iris-stipendiet för framåtsträvande kvinnor!
Charlotte Sundqvist

Det är en stor ära för mig att ta emot Irisstipendiet 2025!
Jag är specialistläkare i allmänmedicin med ett särskilt intresse för kvinnohälsa, och detta stipendium ger mig en fantastisk möjlighet att fördjupa mina kunskaper inom området. Tillsammans med min fysioterapeutkollega Helena Hagen ska jag resa till Minneapolis, USA, för att auskultera på en kvinnomottagning samt delta i Family Medicine Conference i Anaheim, anordnad av American Academy of Family Physicians.
Syftet med resan är att studera hur kvinnorelaterade hälsoproblem, såsom endometrios, inkontinens, vestibulit, förlossningsskador, lipödem och klimakteriebesvär, hanteras inom den amerikanska primärvården/öppenvården. Detta är särskilt relevant då vi i Sverige ser att många kvinnor undviker att söka hjälp i primärvården för gynekologiska besvär, trots att det är en viktig del av vårt uppdrag.
Vår ambition är att stärka primärvårdens roll inom kvinnohälsa och göra den till en trygg och självklar plats för kvinnor att söka vård. Genom att ta del av internationella erfarenheter hoppas vi kunna implementera nya arbetssätt och bidra till en mer tillgänglig och effektiv vård för kvinnor i Sverige.
Deqa Elmi

Jag heter Deqa Elmi, är 22 år gammal och studerar samhällsvetarprogrammet vid Umeå universitet. Jag är nu inne på min sista termin och arbetar med mitt examensarbete, där jag fokuserar på kvinnors rättigheter.
Som en del av mitt examensarbete planerar jag att genomföra fältstudier i Kenya. Min forskning undersöker hur politiska, sociala och kulturella faktorer påverkar förekomsten av kvinnlig könsstympning (FGM). Genom intervjuer med olika aktörer hoppas jag få en djupare förståelse för frågan och dess koppling till lagstiftning och förändringsarbete.
Jag är otroligt tacksam över att ha blivit en av årets mottagare av IRIS-stipendiet 2025 och ser fram emot att genomföra denna studie.
Ebba Tegelberg

Jag heter Ebba Tegelberg, jag är 25 år och utbildar mig till operasångerska. Jag är uppvuxen i Göteborg och studerar f.n. kandidatprogrammet i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö där jag tar examen våren 2025. Jag har tidigare studerat vid Musikhögskolan Ingesund, Vadstena sång och Pianoakademi och Universitet für Musik und darstellende Kunst i Wien. Till hösten har jag till min stora glädje blivit antagen till den tvååriga utbildningen ”Master of Performance” vid The Royal College of Music i London. Jag vill ge ett stort tack till Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns Stiftelse som genom beviljat stipendium bidrar till att betala studieavgiften.
The Royal College of Music är rankad som en av de främsta institutionerna för musik och scenkonst i världen och det har länge varit en dröm för mig att studera där. Utbildningen ger mig möjligheten att jobba med de bästa lärarna och jag är så glad över att få chansen att ta del av den speciella traditionen och kompetensen för sångteknik och scenkonst som finns just i England. Min tid i London kommer även bli en viktig möjlighet att knyta kontakter som kommer vara till stor glädje och nytta för mig i min framtida karriär som sångerska. Tack vare Iris-stipendiet kommer jag kunna genomföra mina studier i England och jag är så tacksam över att få ta emot detta stipendiet.
Eva-Leena Skarin

Tack till Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns stiftelse för ert stöd till mitt projekt.
Jag arbetar som konstnär och har i min praktik arbetat i många material. De senaste åren främst med grafik och teckning. Text har alltid varit en viktig del i arbetet. Att jag nu tilldelats Irisstipendiet möjliggör för mig att realisera ett bokverk. 99 dagar. En artist book med teckningar, bilder, texter som tar avstamp i min farmors historia men också skildrar en bit kvinnohistoria, ett inlägg om hur kvinnor behandlats historiskt vad gäller prestation och psykiskt mående.
Utifrån anteckningarna i min farmors sjukjournal, skriven årsskiftet 1957/58, berättade jag min farmors historia genom ett tjugotal konstverk i en utställning på Härnösands konsthall 2023. Den baserades på hennes tre månader som hon var inlagd på ett då kallat sinnessjukhus, som blev hennes sista. Men jag såg att ämnet var större än så. En kvinnohistoria som i likhet med min farmors öde drabbades andra kvinnor. De som hamnade i en nedgång i livet och inte kunde hantera att inte längre vara fullt kapabla. På grund av sin egen kantstötta självbild eller på grund av omgivningens brist på förståelse för svaghet och rädsla för densamme.
Helena Eriksson

Jag arbetar som arbetsmarknadskoordinator på Göteborgs Stadsmission. Jag stöttar människor i utsatthet att komma närmare arbete och/eller studier. Vi arbetar processinriktat med evidensbaserade metoder. Behoven hos människorna jag möter är komplexa och många gånger finns det en ADHD diagnos som individerna inte fått tillräcklig med hjälp att hantera, för att möta ett hållbart arbetsliv och en fungerande vardag.
Stipendiet kommer finansiera min utbildning till ADHD-coach som är tänkt att bli ett komplement till den coachning jag idag ger till dem jag möter. Jag hoppas kunna ge de med ADHD ett mer individanpassat stöd som i sin tur ska leda till hållbar situation för såväl individen som för samhälle.
Mvh Helena Eriksson
Helena Hagen

Mitt namn är Helena Hagen och jag har tillsammans med Charlotte Sundqvist fått möjligheten att resa till Minneapolis, USA, för att auskultera på i-Health Pelvic Health Therapy som är en medicinsk primärvårdsklinik. Syftet är att fördjupa våra kunskaper inom kvinnorelaterad hälsoproblematik samt erfara hur denna omhändertas i den amerikanska primärvården och utanför sjukhusen i USA. Detta är särskilt relevant eftersom vi i Sverige idag ser att få kvinnor söker sig till oss inom primärvården för en första bedömning av gynekologiska och kvinnorelaterade besvär, trots att primärvården har ett stort ansvar för denna typ av åkommor.
Vi kommer också delta i Family Medicine Conference som anordnas av American Academy of Family Physicians i Anaheim som är en internationell konferens med deltagare från hela världen i syfte att förbättra primärvård.
Jag arbetar som fysioterapeut på Wästerläkarna rehab i Göteborg och har de senaste fyra åren inriktat mig på kvinnors hälsa. Jag drogs till detta då jag upptäckte det enorma behovet av ökad kunskap som finns när det gäller kvinnorelaterade besvär. Många kvinnor söker för besvär som hade kunnat undvikas om de fått möjlighet till adekvat vård tidigare som t ex efter graviditet och förlossning. Vi påbörjade ett innovationsprojekt hösten 2023 för att utveckla kvinnohälsa i primärvården. Vi genomförde fokusgrupper med olika professioner alla verksamma på olika vårdnivåer vilket fångade upp att många kvinnor inte känner sig trygga att söka för kvinnorelaterade besvär till primärvården, många kvinnor väntar alldeles för länge då de slussas mellan olika vårdnivåer samt att det finns en okunskap vad primärvården ska och kan erbjuda.
Från denna resa hoppas vi kunna ta med oss nya synsätt och erfarenheter tillbaka till Sverige, för att på så sätt bidra till förbättrad kvinnosjukvård inom primärvården. Därför är det med stor glädje och tacksamhet som jag tar emot detta stipendie. Stort tack till Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns Stiftelse!
Ida Pesämaa

Som en av årets stipendiater vill jag börja med att uttrycka min stora tacksamhet för tilldelningen av Irisstipendiet. Det är mycket hedrande och kommer att spela en avgörande roll i vårt initiativ om manlig och kvinnlig hälsa!
Som postdoktor vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet, forskar jag om hjärnans immunsystem och dess roll i åldrande och neurologiska sjukdomar. Mitt mål är att förstå hur hjärnans immunsystem fungerar och hitta sätt för att mäta om det är aktiverat eller inte. På lång sikt hoppas jag att min forskning kan bidra till utvecklingen och implementeringen av precisionsmedicin för en bättre hjärnhälsa.
Mitt intresse för precisionsmedicin har lett mig till att undersöka könsspecifika skillnader relaterade till hjärnhälsan, samt hur könshormoner och kolesterol påverkar denna. För att belysa forskning om könsskillnader inom hälsa, har jag och min kollega, Ann Brinkmalm, grundat Medical Open Vision Initiative (MOVI). Målet med MOVI är att engagera forskare, beslutsfattare och allmänheten i frågor kring könsskillnader och hälsa. Tack vare Irisstipendiet kan vi genomföra vårt första möte redan till hösten!
Jenny Skytte

Jag arbetar som intensivvårdsläkare och sektionschef för läkarna på narkoskliniken på Sahlgrenska Mölndals sjukhus. Jag har en hel del organisatorisk ledarskapsutbildning, bla från Försvarsmakten där jag arbetat tidigare, men skulle behöva en större kunskap kring konflikthantering och samtalsmetodik, samt kring det svåra samtalet.
Jag sökte stipendiet för att kunna gå en utbildning inom kommunikation och ledarskap. Den utbildning som jag har fått rekommenderad, ACT, ligger utanför regionens utbildningskatalog, och därför sökte jag stipendium för att kunna gå den. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) är en evidensbaserad samtalsmetod som är en kraftfull metod för ledarskap, konflikthantering och coaching. ACT fokuserar på att skapa ett aktivt och medvetet förhållningssätt, vilket gör den till en idealisk metod för att arbeta med både medarbetare och patienter i utmanande situationer. ACT ger mig verktyg att utveckla min egen förmåga som ledare, och att inspirera och stödja mina kollegor att utveckla sina egna färdigheter i att hantera stress, konflikter och svåra arbetsmiljöer. Genom att utbilda mig inom ACT ser jag en möjlighet att skapa en arbetsplats som främjar autonomi, ökat medbestämmande och ett mer hållbart arbetsklimat för såväl medarbetare som ledningsgruppen.
Tack så hemskt mycket för att jag fick stipendiet, och därmed möjlighet att vidareutbilda mig inom ledarskap.
Josefina Johannisson

Att tilldelas IRIS-stipendiet för framåtsträvande kvinnor är en stor ära och en möjlighet att mer effektivt fortsätta min kamp mot ett av samhällets mest tragiska och komplexa problem – dödligt relationsvåld. Detta stipendium ger mig förbättrade förutsättningar att nå ut med mina budskap. Det erbjuder en ovärderlig chans att vidareutveckla mina kunskaper inom kommunikation och presentationsteknik, vilket gör att mina föreläsningar och andra initiativ för att öka medvetenheten och förståelsen i frågan kan nå en bredare publik.
Som författare till boken ”Mona – en mamma, ett mord och en dotter” utgiven på Natur & Kultur, lyfter jag fram kvinnans och barnets perspektiv i tragiska händelser av dödligt relationsvåld. Boken är skriven för att visa vad som sker före, under och efter ett mord och min ambition är att den skall fungera som en motvikt till sensationsjournalistiken. Min förhoppning är att boken, förutom att vara en skönlitterär memoar, även ska vara allmänbildande.
Mäns dödliga våld mot kvinnor är ett tydligt uttryck för bristande jämställdhet. Våldet påverkar inte bara den direkt utsatta personen, utan även barn och närstående, med konsekvenser som sträcker sig över generationer. Genom mina föreläsningar strävar jag efter att förhindra att de cirka 15 kvinnor som varje år riskerar att dö i dödligt relationsvåld överlever. De lever idag, och om de ska överleva måste vi alla engagera oss. Det handlar om rättvisa och att skapa en tryggare framtid för alla.
IRIS-stipendiet möjliggör för mig att vidareutveckla mina kommunikativa färdigheter för att nå ut till fler människor och sprida viktig kunskap och information som kan rädda liv. Mitt arbete syftar till att skapa medvetenhet, engagera fler och ge verktyg för att identifiera och förebygga våld. Jag är övertygad om att denna möjlighet kommer att hjälpa mig att uppnå detta mål. Stipendiet ger mig möjlighet att mer effektivt fortsätta arbeta för att lyfta kvinnors och barns röster och bidra till att skapa en tryggare och mer rättvis värld.
Julia Ekström

Jag heter Julia, är 28 år gammal och har sedan två år tillbaka drivit eget företag som tonsättare. Jag är även en av grundarna till Orkester Moderna Musica, Sveriges just nu yngsta symfoniorkester som framför nyskriven konstmusik. Stipendiet som jag har tilldelats kommer att gå till min kursavgift i Copywriting vid Berghs School of Communication, som jag ska läsa under våren 2025. Genom denna utbildning kommer jag inte bara kunna utveckla mitt eget företag utan också stärka min roll som projektledare och kommunikatör för min orkester.
Tusen tack till Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns Stiftelse!
Kajsa Sandberg Kedfors

Jag är oerhört glad och tacksam över att ha mottagit IRIS-stipendiet! Jag arbetar kliniskt som barnmorska vid Regionhälsan, Frölunda Torgs Barnmorskemottagning, och är doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Min forskning fokuserar på vård efter förlossning och preventivmedelsrådgivning, med målet att förbättra tillgängligheten och kvaliteten inom dessa områden.
Stipendiet kommer att möjliggöra min medverkan vid den nordiska barnmorskekongressen (NJF) i Köpenhamn, där jag ska presentera mina forskningsresultat. Jag kommer även att delta i den internationella världskongressen om gynekologi och obstetrik, International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO), i Kapstaden.
Att presentera egna forskningsresultat och ta del av den senaste forskningen är en central del av forskarutbildningen. Genom dessa kongresser får jag möjlighet att utbyta kunskap med internationella experter, inspireras av goda idéer och bidra till utvecklingen av evidensbaserad vård. Att hålla sig uppdaterad är också avgörande i det kliniska arbetet, då det ger möjlighet att utvärdera och implementera nya arbetssätt i en svensk kontext.
Tusen tack till Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns Stiftelse!
Bästa hälsningar
Kajsa Sandberg Kedfors
Karin Furness

Jag är konstnär som arbetar med textila skulpturer. I det här projektet vill jag göra mig själv till en skulptur i mina virkade skulpturala kläder. Stipendiet gör det möjligt för mig att anlita en professionell fotograf och makeupartist och att nå ut med bilderna på mina utställningar och i digitala forum.
Som konstnär har jag arbetat mycket med naturens och människans åldrande, med gränslandet mellan skönhet och förfall.
Jag vill visa fram mig själv som äldre och rynkig kvinna i exhibitionistiska och konstfärdiga kläder.
Det jag vill uppnå i projektet är att synliggöra den expressiva skönheten i det kvinnliga åldrandet. Min förhoppning är att bli en förebild för andra äldre och yngre kvinnor att våga ta plats som levande, lekfulla och remarkabla.
Jag vill även utveckla och lyfta fram den experimentella virkningen som konst- och uttrycksform.
Karolina Grundel Sörensson

Mitt namn är Karolina Grundel Sörensson, och jag studerar en master i Industrial Design Engineering vid Chalmers tekniska högskola. Efter en kandidatexamen i maskinteknik och två år som designingenjör kände jag en stark drivkraft att vidareutbilda mig inom design och produktutveckling.
Jag brinner för inkludering, kreativitet och vill arbeta för att teknikbranschen ska bli mer inkluderande. Jag är otroligt tacksam för att ha blivit tilldelad IRIS-stipendiet 2025, en fantastisk möjlighet som gör det möjligt för mig att driva ett projekt inom 3D-printing, med målet att inspirera fler kvinnor till teknik.
Genom praktiska workshops och kunskapsspridning vill jag sänka trösklarna till teknikvärlden och visa hur 3D-printing kan användas som ett verktyg för kreativitet, innovation och problemlösning. Ett område jag fått möjligheten att ta del av både som studerande men också under arbetslivet. Genom att visa hur tekniken kan användas för att lösa vardagliga problem, utveckla produkter eller uttrycka kreativitet vill jag därmed skapa förebilder, nätverk och göra tekniken mer tillgänglig för kvinnor. Deltagarna får lära sig grunderna i 3D-modellering och tillverkning, vilket kan öppna dörrar till nya möjligheter inom allt från produktutveckling till entreprenörskap. Jag hoppas att projektet inte bara ger tekniska färdigheter utan också stärker självförtroendet hos fler kvinnor att våga satsa på teknik.
Kelda Stagg

Jag arbetar operativt inom det svenska rättsväsendet som kriminaltekniker och i mitt yrke är jag inte sällan på brottsplatser där en eller flera personer av olika anledning avlidit. Frågeställningen är ofta hur personen avlidit och när. I och med min bakgrund inom forensisk tafonomi (förruttnelselära) har jag i mitt yrke identifierat kunskapsluckor inom rättsmedicin avseende tidigt stadie av förruttnelse. Min förhoppning är att kunna bidra till forskningen genom en doktorandtjänst inom området. Då förruttnelse är starkt kopplat till faktorer som omgivande miljö och klimat kan eventuella resultat appliceras till geografiska områden med liknande klimat som Sverige, och med detta vara till gagn även för rättssystem utöver det svenska.
Iris-stipendiet gör det möjligt för mig att delta på konferensen American Academy of Forensic Sciences (AAFS) som år 2026 hålls i New Orleans, Louisiana. AAFS är den globalt största konferensen inom forensisk vetenskap och erbjuder unika möjligheter att ta del av aktuell internationell forskning samt framförallt allt att nätverka med pionjärer och framstående forskare.
Jag vill rikta mitt allra varmaste tack till Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns Stiftelse ❤️
Klara Mossberg

Mitt namn är Klara Mossberg, jag är lindanserska och luftakrobat och har arbetat runt om i Europa och Nordamerika i allt från musikal och opera till internationella, samtida cirkuskompanier som Cirkus Cirkör och NoFit State Circus samt med många flera. Jag är utbildad i Frankrike och Sverige med en Kandidatexamen i Cirkus, 2010, med inriktning Ekvilibristik från Stockholms Konstnärliga Högskola. Jag har även studerat Biomekanik och Motorkontroll på Masterprogrammet vid GIH, Stockholm. Vilket är något jag drar nytta av i rörelseanalys och metodutveckling av rörelsepraktiken på spänd lina. Inriktningen på mitt utövande har till viss del transformerats under de senaste 5 åren. När scenerna stängdes ned under pandemin blev det viktigt för mig att hitta ett sätt att kunna existera som skapande lindansare även utan scenrummet. Med utgångspunkt i min lindanspraktik började jag själv producera olika projekt för att kunna fånga upp mitt konstnärskap i flera olika medier. Det är en ny utmaning att arbeta med och föra min konstform framåt utanför den kommersiella marknaden och jag drivs bl.a. av hur jag kan använda min kompetens för att dela med mig av alternativa perspektiv på hur vi kan förhålla oss till gravitationen. Min förhoppning är att jag fortsatt över tid kan använda min specialkunskap i balansarbete för innovativa, tvärvetenskapliga samarbeten och bidra med vidare förståelse för vårt balanssinne i – och utanför konstformen.
IRIS-stipendiet kommer att användas för att bekosta 3 månader fokuserad studiotid under vinter 2025 då jag kommer att fortsätta utveckla en ny rörelseteknik på spänd lina som jag arbetat med de senaste 5 åren. Tekniken strävar efter rörelse på linans 12 mm´s omkrets utan direkta tecken på vad som upprätthåller balansen. Det är ett mycket tekniskt krävande arbete som bygger på uppluckring av den statiska formen kring sagittalplanet och som kräver hyperkontroll på alla skiftningar av massa i förhållande till support- och kontaktyta. Processen kräver långa sjok av sammanhängande tid på linan och jag är därför oerhört tacksam för att ha blivit tilldelad IRIS-stipendiet som stöd av denna fortsatta fördjupning i mitt arbete.
Kristina Hoang

Mitt namn är Kristina Hoang, och jag är en av de som fått äran att ta emot IRIS-stipendiet i år. Jag studerar tredje året på civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi vid KTH, med inriktning på maskininlärning.
Just nu befinner jag mig i Vietnam för att genomföra mitt projekt, vilket gör att jag tyvärr inte kan vara på plats idag.
IRIS-stipendiet gör det möjligt för mig att utveckla Digital Product Passports (DPP), ett system som ska öka transparensen i livsmedelskedjan genom skannbar teknik. Genom att ge konsumenter tillgång till information om produkters ursprung, transport och miljöpåverkan hoppas jag kunna bidra till en mer hållbar och rättvis konsumtion. Projektet genomförs i samarbete med Wareflex, en lokal logistikplattform i Vietnam, där jag får möjlighet att förstå de verkliga utmaningarna på plats.
Min dröm är att förena teknik och hållbarhet för att skapa lösningar som gör verklig skillnad. Jag är otroligt tacksam för detta stipendium, som ger mig möjligheten att förverkliga mitt projekt. Förhoppningsvis kan mitt arbete inspirera fler kvinnor att ta plats inom teknik och innovation!
Laura-Mirella Lomakin

Det är med stor tacksamhet jag tar emot Irisstipendiet. Det känns som en ära att få vara en i skaran av framåtsträvande kvinnor som får ta del av denna möjlighet.
Jag arbetar idag som lärare i förskolan. I mitt yrke möter jag barn med olika behov, särskilt barn med neuropsykiatriska diagnoser. Jag brinner för att lyfta deras styrkor och hjälpa dem att utvecklas till sina bästa jag. Inte trots sina utmaningar, utan med sin unika person.
Som mamma till ett barn med diagnos, och i min roll som förskollärare, ser jag hur de digitala verktyg, vi har att tillgå, ofta saknar förankring i barnens verkliga behov. De är sällan utformade tillsammans med dem som känner barnen bäst så som som pedagoger och vårdnadshavare.
Därför har jag sökt till en utbildning till utvecklare inom AI och maskininlärning. Jag vill vara med och skapa teknik som stärker barns sociala, emotionella och kognitiva förmågor.
Det här stipendiet ger mig möjlighet att skaffa den tekniska utrustning jag behöver. Både för att klara studierna men, också för att redan nu kunna påbörja utvecklingen av de verktyg jag drömmer om att skapa.
Jag bär med mig en förhoppning om att fler mammor, pedagoger och andra som står nära barnen får ta plats i skapandet av framtidens teknik. Så att, varje barn, får möjlighet att bli sitt bästa jag.
Liisa Tolvanen

Jag heter Liisa Tolvanen och är legitimerad dietist med specialistkompetens inom obesitasbehandling. I oktober 2023 disputerade jag vid Karolinska Institutet med avhandlingen ”It’s not a quick fix” Consequences of weight loss during life and experiences of weight regain after bariatric surgery. Efter min doktorsexamen fortsätter jag med postdoktoral forskning vid Karolinska Institutet, under handledning av Docent Daniel P. Andersson.
Jag arbetar vid Sveriges största specialistklinik för obesitasbehandling, Centrum för obesitas vid Akademiskt specialistcentrum i Region Stockholm. Här har jag haft förmånen att vara delaktig i behandling, utbildning och forskning för att förbättra hälsa och livskvalitet för individer som lever med obesitas.
Som medlem i den Nationella arbetsgruppen för obesitas samt flera internationella och nationella organisationer, är jag djupt engagerad i att främja utvecklingen av obesitasvården och bidra till ny forskning inom området.
Jag är mycket stolt och hedrad över att ha tilldelats Iris-stipendiet, vilket ger mig en unik möjlighet att genomföra en postdoktoral forskningsvistelse vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA, under hösten 2025. I samband med min disputation inledde jag ett samarbete med Dr. Afton Koball, PhD, LP, ABPP, och tillsammans har vi påbörjat ett forskningsprojekt där vi undersöker uppföljningen av patienter i primärvården efter obesitaskirurgi. Vistelsen kommer att fokusera på att analysera data från kvalitativa intervjuer med läkare och sjuksköterskor som har erfarenhet av att följa upp patienter i primärvården efter obesitaskirurgi, både i Sverige och i USA.
Genom detta samarbete hoppas vi få värdefulla insikter om hur vården kan förbättras för att ge långsiktigt stöd till patienter efter kirurgiska behandlingar för obesitas.
Stort tack till Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns Stiftelse för att ha utsett mig till en av 2025 års Iris-stipendiater! Jag är oerhört tacksam för denna möjlighet och ser fram emot att fortsätta mitt arbete och min forskning inom området obesitasbehandling.
Lisa Lundgren

Jag heter Lisa och jag läser ett double-degree masterprogram inom statsvetenskap och europastudier. Det innebär att första året tog plats vid University of North Carolina i USA och det andra året tar plats vid Göteborgs Universitet. Jag är väldigt intresserad av frågor som rör internationell politik och EU och jag drömmer om en karriär som forskare.
Tack vare Iris-stipendiet har jag möjlighet att under våren praktisera vid Svenska Institutet för Europapolitiska Studier – SIPES. På SIEPS kommer jag att få en inblick i hur det är att arbeta vid ett forskningsinstitut. Jag kommer få hjälpa till i det dagliga arbetet vilket innebär att agera forskningsassistent och bidra till att driva forskning som rör Europa och EU framåt. Med tanke på det rådande världsläget finns ett enormt behov av analyser och forskning på frågor som rör Europa och även den transatlantiska relationen med USA.
Därmed känns det ärofyllt och spännande att få spendera vårterminen just på SIEPS. Jag hoppas och tror att min praktik vid SIEPS, som möjliggjorts tack vare IRIS-stipendiet, kommer att öppna dörrar för mig och vara till stor hjälp när jag träder in i arbetslivet. Jag ser fram emot att i framtiden kunna inspirera andra unga tjejer som har ett forskningsintresse att förvalta det och att våga satsa på sina drömmar.
Lisa Thanner

Det är med stolthet och glädje jag tar emot Irisstipendiet! Jag arbetar som frilansfotograf i Göteborg och driver gärna egna projekt vid sidan av mina vanliga uppdrag.
Stipendiet kommer att användas till att både i still- och rörlig bild (inklusive drönare) dokumentera mötet mellan den gamla kulturhistoriska stadsdelen Kvarnbyn och den helt nya, moderna framväxande stadsdelen Forsåker i Mölndal.
Klassiska institutioner, som exempelvis Mölndals Museum och företaget Lim- och Handtryck med sin gamla Rosenmaskin från 1800-talet, kommer att flytta eller byta lokaler. Detta ska dokumenteras, liksom de slitna fabriksbyggnaderna med sin graffiti som nu kommer att få nytt liv. Jag kommer också att porträttera de många konsthantverkare och entreprenörer som är verksamma i området, med fokus på kvinnor inom kultur.
Dokumentationen ska resultera i en digital bok med både still- och rörlig bild, vilket också kommer att berika mig i min profession. Det är mycket möjligt att det också kan bli en analog utställning.
Stort tack till Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns Stiftelse!
Madeleine Persson
Mitt namn är Madeleine och jag läser min sista termin på masterprogrammet i mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet. Jag har tidigare studerat en kandidatexamen inom globala studier, och innan jag började mina studier reste jag och arbetade i Sydafrika och Costa Rica för att uppleva en av mina stora drömmar: att få arbeta med barns rättigheter.
Jag är otroligt tacksam och hedrad att ha blivit tilldelad detta fina stipendium, som kommer att användas till min masteruppsats, som är baserad på ett fältarbete i Zambia. Studien jag skriver om undersöker hur internationellt bistånd påverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Zambia. Fokuset kommer att vara på att identifiera de SRHR-relaterade områden i Zambia som upplevs som mest utsatta, för att främja kvinnors och barns rättigheter, samt diskutera vad konsekvenserna av ett minskat bistånd kommer att innebära.
Med tanke på den globala situationen, där biståndsmedel minskar och omfördelas till andra områden, blir min studie särskilt aktuell. Ett tydligt exempel på detta är att stora bidragsgivare, såsom USAID, har dragit tillbaka sitt stöd, vilket har fått allvarliga konsekvenser för viktiga sektorer som grundläggande hälsovård. För unga flickor och kvinnor innebär detta att de idag måste gå flera timmar för att nå den närmaste vårdkliniken, eftersom reproduktiv hälsa inte längre ses som en självklar rättighet. Detta är ett exempel på hur minskade biståndsmedel direkt påverkar deras grundläggande rättigheter och livsvillkor. Genom min forskning vill jag belysa hur dessa minskade biståndsmedel påverkar redan utsatta grupper, särskilt kvinnor och barn i Zambia, och undersöka de långsiktiga konsekvenserna för deras rättigheter och livsvillkor.
Tack vare detta stipendium har jag haft möjlighet att åka tillbaka till Afrika, där jag har mött fantastiska människor som har inspirerat mig på ett djupt och meningsfullt sätt. De har fått berätta sina upplevelser av konsekvenserna av minskat bistånd, och det har varit både viktigt och betydelsefullt för mig att inkludera dem i min studie och förstå den verklighet de lever i. Som en ung flicka uttryckte det till mig: ”Rättigheter ska inte jagas, de ska följas.” Stort tack!
Malin Parkegren

Jag är textilhantverkare med ett gesällbrev i konstvävning och en utbildning vid Handarbetets Vänner, samt så har jag sedan tidigare en master i arkitektur från Chalmers Tekniska Högskola.
Jag sökte IRIS-stipendiet för att möjliggöra ett utbildningsprojekt hos kyrkotextilateljén Westragothia som ligger utanför Kinna i Västra Götaland. Kyrkotextil är ett nischat område med specifik hantverkskunskap relaterat till materialval, kvaliteter, tekniker och en mängd produkter som inte förekommer någon annanstans. Även särskilda formgivningsidéer, en detaljerad symbolvärld och textiliernas plats och funktion i kyrkans liturgi och tradition är några av många aspekter som särskiljer kyrkotextil från annat textilhantverk. Utbildningsprojektet syftar inte bara till att utveckla mina hantverkskunskaper utan involverar också att jag sätter mig in i ateljéns verksamhet då de två kvinnor som driver ateljén, Karin Hedberg och Helena Jönsson, letar efter någon att föra vidare Westragothia.
Jag vill tacka Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns stiftelse för att de har möjliggjort det här projektet.
Marzena Rzeszot

Jag heter Marzena Rzeszot och har fått äran att bli tilldelad IRIS-stipendiet 2025.
Jag är en mamma till fem barn med stor entusiasm, massor av kreativitet och fantasi. Jag brinner för möbeldesign och snickeri. Tack vare min långa erfarenhet under graviditeten och de olika svårigheter jag fick möta under denna tid, kom vi tillsammans med min man, som arbetar med innovation, på iden att skapa en ergonomisk kontorsstol. Iden kom med tanke på alla gravida kvinnor som kämpar hårt till sista stunden av graviditeten och naturligtvis andra människor med liknande fysiska behöv. Tack vare IRIS-stipendiet kommer jag att kunna köpa nödvändiga verktyg och maskiner och starta projektet.
Mergime Rrahmani

Jag heter Mergime och det är en enorm ära att få detta prestigefyllda stipendium. Min resa hittills har präglats av min passion för internationell politik och ekonomi, ett intresse som har format både mina akademiska val och mina yrkeserfarenheter.
Under min kandidatutbildning fördjupade jag mig i globala frågor, och min kandidatuppsats tog mig till Kapstaden i Sydafrika, en erfarenhet som inte bara gav mig en unik akademisk insikt utan också lärde mig om vikten av kulturell förståelse och samarbete. Därefter fortsatte jag med en masterexamen i offentlig förvaltning, vilket lade grunden till en karriär där jag kan arbeta för att stärka internationella relationer och diplomati.
En av de mest formativa delarna av min resa är min nuvarande praktik på Sveriges ambassad i Prishtina. Där jag får en förstahandsinsyn i diplomatins värld och min önskan att bidra till internationellt samarbete fördjupas. Vardagen ser väldigt olika ut, allt från möten med viktiga aktörer i landet, till rapportskrivning för återrapportering till UD och ett högaktuellt parlamentsval att följa. En fantastiskt tid att vara på plats i ett väldigt ungt land som utvecklas på många plan samtidigt.
Det är känt att kvinnor fortfarande är underrepresenterade inom diplomati och jag ser det som en både inspirerande och viktig utmaning att vara en del av förändringen. Det här stipendiet representerar en fantastisk möjlighet för mig att fortsätta denna resa och göra verklig skillnad. Jag är så tacksam för det här erkännandet och för chansen att bygga vidare på mina ambitioner, tack för att ni tror på mig!
Mia Sandell

Tacksamt tar jag emot detta stipendium från Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns stiftelse! Jag heter Mia Sandell och frilansar som Kreativ producent. Med min långa bakgrund inom IT och mitt engagemang inom kulturarvsarbete brinner jag för att tillgängliggöra och synliggöra berättelserna i våra arkiv. Jag brinner även för den samtida dokumentationen och berättandet genom kreativ publicering. Jag anser att vi behöver tillgängliggöra fler berättelser om kvinnors insatser i vardagen, arbetet, fritiden och i samhället.
Hösten 2023 och hösten 2024 har jag arbetat med projektet Östgötaduken och samlat in och bearbetat berättelser från möten med fler än 100 handarbetande kvinnor från länets alla 13 kommuner i Östergötland. Resultatet publiceras i originalduken, Östgötaduken med temat Kvinnors handarbete och värdet som sitter i händerna. I projektet Östgötaduken samverkar jag även med Illustratören Anna Helldorff. Dukens framsida är symboliserad med illustrationer från mötena med de handarbetande kvinnorna. Berättelserna hämtas från duken genom att man ”blippar” mobilen mot någon av dukens blåklintblommor och då spelas berättelsen upp i mobilen som en video eller ljudfil. Östgötaduken är en fysisk duk som ligger på bordet, där man samlas för att handarbeta, ta en fika och vill bli inspirerad av en berättelse.
Med hjälp av IRIS-stipendiet kan vi producera 13 Östgötadukar och distribuera en duk till varje folkbibliotek i länets alla 13 kommuner. Vi kommer även arrangera handarbetsträffar under 2025/2026 med föredrag, utställningar och workshops där deltagarna får möjlighet att prova på olika former av handarbete, få inspiration, möta nya och gamla vänner. Under dessa träffar kommer vi samla in deltagarnas upplevelser och önskemål för att skapa kurser, metoder och mötesplatser med våra samverkansaktörer. I handarbetsmötet med andra skapas en gemenskap som är så viktig för vårt välmående.
Moa Wikberg

Mitt namn är Moa Wikberg, jag är 31 år och kommer ifrån Stockholm. Jag är professionell dansare och har jobbat runtom i världen i snart 10 år. Jag tog min Bachelor Hons i dans år 2017 vid The Institute of the Arts Barcelona. Sen tre år tillbaks håller jag på att utbilda mig till stuntkvinna. Jag har tränat inom Taekwondo, dykning, simning, och nu klättring samt rally driving. Allt detta i Norge, Sverige, Frankrike och England.
Mitt mål är att bli den första svenska stuntkvinnan för The British Stunt Register i slutet av detta år. Mitt fokus ligger på klättring nu i vår och sommar och tänker avsluta med bilkörning. Jag är otroligt tacksam över att vara en av Irisstiftelsens stipendiater 2025. Detta ger mig möjlighet att nå mina mål.
Tack!
Moa Wikberg
My Hallgren Berg
Det är med stor tacksamhet jag tar emot detta stipendium från Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns stiftelse. Det kommer att finansiera mitt masterprojekt i arkitektur vid Chalmers tekniska högskola.
Jag heter My Hallgren Berg och är i slutskedet av min arkitektutbildning. I mitt masterprojekt utforskar jag hur samskapande designprocesser kan bidra till att offentliga rum bättre svarar mot behoven hos unga personer som identifierar sig som tjejer.
Projektet genomförs i nära samarbete med en grupp tonårstjejer i Hammarkullen i Göteborg. Tillsammans utforskar vi stadens mellanrum – trappor, passager och övergångsytor – som ofta förbises i stadsplaneringen men som har stor påverkan på människors rörelsemönster, trygghet och känsla av tillhörighet.
Genom förkroppsligade metoder använder vi kroppen som verktyg för att analysera, uppleva och omforma dessa platser. Rörelse och känslomässiga reflektioner blir ett sätt att utforska och uttrycka vad som skapar trygghet, engagemang och delaktighet i det offentliga rummet.
Staden är till för alla, men långt ifrån alla upplever att de har möjlighet att påverka hur den formas. Mitt projekt vill utmana traditionella arkitektoniska metoder och i stället öppna upp för spekulativa och fantasifulla tolkningar av platser – där unga röster ges utrymme och betydelse.
Tack vare detta stipendium får jag möjlighet att fördjupa mitt arbete och bidra till nya vägar för en mer inkluderande stadsutveckling.
Nanny Rådenman

Tack vare IRIS-stipendiet får jag möjlighet att fortsätta mitt undersökande projekt med vävning inom demensvård. I projektet studerar jag hur bildväv kan ta plats inom demensvård för att skapa en mer kreativ vardag för boende, personal och anhöriga.
I min praktik arbetar jag med textilkonst med ett fokus på bildväv som teknik. Jag väver i en tunn och därför tidskrävande kvalitet. Att arbetet tar tid är av vikt för mig och jag anser att samma inställning behövs inom en fungerande demensvård. Som vårdbiträde inom äldreomsorgen upplevde jag en kontakt bortom ord och logik med de äldre. Jobbet inom demensvården lärde mig att värdesätta de små stunderna och fundera kring prestationshetsen i samhället. När jag nu hittat min plats i livet är det i vävstolen och på demensboendet jag känner mig som mest hemma. Där är tiden en annan och närvaro i stunden högsta prioritet.
Syftet med projektet är att undersöka om aktiviteten kan stärka relationen mellan äldre/boende, personal och anhörig. Projektet är ett samarbete med ett vård – och omsorgsboende i Stockholm där jag tidigare arbetat som vårdbiträde. Upplägget för arbetet innebär en första del där jag träffar de äldre i workshops där vi med utgångspunkt i färg och form låter samtalet fritt växa fram. Dessa träffar inspirerar till en skiss som jag sedan i den andra delen av projektet väver på plats på äldreboendet. Under vävningen bjuds de äldre in att sitta med vid arbetet, även personal och anhöriga är välkomna och det är i detta möte som relationerna kan växa. Tack vare nyfikenhet till vävstolen kan hantverket öppna upp för samtal bortom vård och sjukdom och därigenom utveckla och stärka relationer. Den sociala aspekten av projektet står i centrum och jag arbetar för att öppna upp bilden av dagens demensvård.
Nanny Rådenman
Nike Kero

Nike Kero är keramiker och konsthantverkare, bosatt i Göteborg. Under de senaste två åren har hon fördjupat sig i östasiatiska hantverkstraditioner, där hon särskilt inspirerats av den japanska kulturen och dess syn på hantverk. Genom att integrera element som teceremonier och matkultur i arbetet skapar hon konst som förbinder estetiska och funktionella värden med kulturell historia.
Med stöd från IRISstipendiet, inleder Nike under våren 2025, ett nytt projekt som ska komma att handla om Tornedalen. Projektet är en personlig utforskning av hennes rötter i Tornedalen, där hon genom besök och samtal med lokala hantverkare, konstnärer och släktingar hoppas kunna lyfta fram och synliggöra den Tornedalska identiteten och dess traditioner. Resan till Tornedalen blir underlag till Nikes separatutställning hos Lerverk i Göteborg 2026, där hon kommer att presentera sina intryck i form av keramiska verk och fotografi. Nike bränner huvudsakligen i reduktionsugnar med gas eller ved och prioriterar miljövänliga och hälsosamma metoder, exempelvis genom att undvika tungmetaller och återvinna material. Hon strävar efter att skapa konst som inte bara hyllar och för vidare traditioner, utan också bidrar till en hållbar och ansvarsfull framtid för både människor och miljö.
Hennes förhoppning är att genom sitt konstnärskap kunna bidra till att bevara och lyfta fram kulturella uttryck på ett respektfullt, samtida och hållbart sätt.
Ottilia Andersson

Jag känner mig väldigt hedrad och tacksam över att ha blivit utvald som en av IRIS-stipendiaterna 2025 – stort tack!
Jag doktorerar vid Institutionen för Läkemedelskemi, Uppsala universitet, och är en del av Uppsala Antibiotic Center. Min forskning fokuserar på tidig läkemedelsutveckling, med ett särskilt fokus för att ta fram nya antibiotika. Antibiotikaresistens är en av vår tids största globala hälsoutmaningar. Den snabba spridningen av resistenta bakterier hotar inte bara vår förmåga att behandla allvarliga infektioner utan även möjligheten att förebygga dem, särskilt hos svårt sjuka patienter och vid kirurgiska ingrepp. Jag, liksom många andra inom fältet, ser hur viktigt det är att kombinera olika vetenskapsområden för att driva utvecklingen framåt och hitta nya behandlingsalternativ. ICARe är en internationell, tvärvetenskaplig kurs om antibiotikautveckling och antibiotikaresistens, som årligen anordnas vid Les Pensières Center for Global Health i Frankrike.
Tack vare IRIS-stipendiet får jag nu möjligheten att delta i ICARe 2025 – en fantastisk chans att fördjupa mina kunskaper, utbyta idéer med ledande forskare och stärka mitt bidrag till fältet, både under min doktorandtid och i min framtida karriär.
Pia Gudmundsson

Jag har länge haft stort intresse för kvinnors mentala hälsa. Efter lärarexamen i biologi och psykologi valde jag forskningsbanan och disputerade med en avhandling om depression hos äldre kvinnor. Jag försökte sen styra min forskning mot depression i samband med förlossning men det visade sig svårt i min dåvarande forskargrupp och jag fick istället tjänst som koordinator för ett forskningscentrum inom åldrande och hälsa. När jag 2018 läste att närvaron av en doula kan minska risken för förlossningsdepression, utbildade jag mig till förlossningsdoula och förlossningspedagog. Önskan om att arbeta med forskning inom förlossningsvården fanns dock kvar så när en tjänst som forskningskoordinator för en läkemedelsprövning vid förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg kom ut tvekade jag inte att söka.
Sedan maj 2023 har jag arbetat som spindeln i nätet för Preeklampsi intervenstionsprövning 4 – PI4 där vi undersöker om diabetsläkemedlet metformin kan förlänga graviditeten vid tidig preeklampsi (havandeskapsförgiftning) som är en av de största bidragande orsakerna till ohälsa och död hos både mammor och barn. I nuläget är enda behandlingen förlossning vilket ofta medför att barnet behöver födas för tidigt. Ett läkemedel som förlänger graviditeten skulle göra stor skillnad för många mammor och barn över hela världen.
Stipendiet använde jag för en forskningsresa till Kapstaden, Sydafrika för mig och studiens forskningsassistent där vi besökte det sjukhus där systerstudier till vår prövning bedrivs. Vi hade även konferens med vår forskargrupp i Kapstaden och en grupp från King’s College i London där jag presenterade PI4. Resan gav mig en viktig koppling till våra studier i Kapstaden och mina kollegor där, samt en förståelse för skillnaden i förutsättningar för deltagarna i våra studier där och hemma i Sverige. Det ultimata målet med resan var att jag genom mitt arbete som forskare och koordinator ska kunna bidra till en förbättrad hälsa för gravida kvinnor och deras barn. Tack för bidraget från Irisstipendiet!
Sofia Gillen

Jag är ST-läkare inom Gynekologi och Obstetrik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt en ung forskare med fokus på kvinnosjukvård. Mitt forskningsprojekt syftar till att förbättra vården vid myomkirurgi, en operation för att avlägsna godartade muskelknutor i livmodern. Myom är en vanligt förekommande åkomma hos kvinnor i fertil ålder och kan orsaka betydande besvär såsom kraftiga menstruationsblödningar, smärta och påverkan på fertiliteten.
I mitt projekt, en nationell registerbaserad studie, undersöker jag olika kirurgiska tekniker för myomoperationer och jämför dem med avseende på postoperativa komplikationer. Kvinnors hälsa är ett eftersatt forskningsområde, och genom min forskning strävar jag efter att bidra med värdefull kunskap för att optimera behandlingsstrategier och förbättra livskvaliteten för kvinnor som genomgår denna typ av kirurgi.
Tack vare Irisstipendiet får jag möjlighet att fördjupa mig i min forskning och bidra till utvecklingen av evidensbaserad kvinnosjukvård. Stipendiet möjliggör inköp av nödvändiga forskningsverktyg och resor kopplade till studien, vilket har en avgörande betydelse för mitt arbete.
Jag är oerhört tacksam för detta stöd och ser fram emot att fortsätta mitt arbete för att förbättra vården och livskvaliteten för kvinnor nu och i framtiden.
Stina Richter Simsek

Det är med stor tacksamhet till Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns Stiftelse som jag tar emot detta stipendium. Tack vare IRIS-stipendiet får jag möjligheten att genomföra en studieresa till Berlin för att lära mig mer om substitutionsbehandling och beroendevård i Tyskland.
Jag heter Stina Richter Simsek och arbetar som psykolog i Göteborg. Under psykologprogrammet skrev jag och en kurskamrat vårt examensarbete om varför vissa personer avbryter sin behandling för opioidberoende och vilka riskfaktorer som finns för avhopp. Under arbetets gång insåg vi att denna patientgrupp är eftersatt och att det råder brist på kunskap och resurser inom forskningsfältet, vilket utgör ett stort hinder för utvecklingen.
Den här resan ger mig möjligheten att besöka mottagningar, träffa sakkunniga och ta del av seminarier inom ämnet. Jag ser fram emot att ta med mig nya insikter och perspektiv hem, i hopp om att kunna bidra till bättre behandling i framtiden.
Tarja Väyrynen Börgesson

Jag har över 25 års erfarenhet av socialt arbete varav de senaste 19 år som skolkurator på en grundskola och anpassad grundskola i Hjällbo, Göteborg. Mitt stora intresse för det skolsociala arbetet har jag förvaltat bland annat i rollen som sammankallande för grundskolekuratorerna i Nordost 2012-2019 och i Centrala skolkuratorsgruppen i Göteborgs stad 2013-2019 samt som VFU-handledare åt socionomstudenter på Göteborgs universitet 2012-2019.
I samband med min psykoterapeututbildning med familjeterapiinriktning på Linköpings universitet genomförde jag en vetenskaplig studie om skolkuratorers samtal med barn med psykisk ohälsa och deras föräldrar, ett område som visade sig vara förvånansvärt relativt outforskat. Min studie och dess resultat uppmärksammades och ledde till att jag fick föreläsa på den första internationella skolsociala konferensen ”Empowering global futures” på Anglia Ruskin University, Essex, England i september 2024. I år är jag inbjuden att föreläsa på motsvarande konferens ”Unified for impact: Global innovations in school social work” på North- West University, Gauteng i Sydafrika i september.
Jag sökte Irisstipendiet för att kunna delta på konferensen i Sydafrika och är hedrad av att ha tilldelats detta. Nu vet jag att jag kan se fram emot ett viktigt och ömsesidigt kunskapsutbyte!
Vid sidan av mitt arbete som skolkurator är jag privatpraktiserande psykoterapeut och bedriver par och familjeterapi. Jag vet att professionella samtal fungerar för att förbättra psykisk hälsa. I framtiden hade jag gärna forskat mer inom detta område och förhoppningsvis påverkat till en mer jämlik vård.
Tove Berle
Mitt namn är Tove Berle och jag arbetar som legitimerad psykolog på en ungdomsmottagning i Göteborg. Det är med värme och tacksamhet jag tar emot Irisstipendiet.
Detta stipendium kommer att vara till stor hjälp i mitt fortsatta preventiva arbete mot psykisk ohälsa och främjande av psykisk hälsa. Genom stipendiet kan jag finansiera utbildning i preventionsprogrammet Body Project, en metod mot riskfaktorer för att utveckla ätstörning. Stipendiet kommer även att möjliggöra studieresor till Oslo, Malmö och Stockholm med besök i tre verksamheter som har erfarenhet av att arbeta med Body Project. Stipendiet möjliggör att tonårsflickor får tillgång till en effektiv preventionsmetod mot ätstörning, vilket på sikt kan leda till att mycket psykiskt lidande förhindras för tonårsflickor och deras anhöriga.
Turid Sundvall

Det är med värme och tacksamhet jag tar emot Irisstipendiet. Detta stipendium kommer att vara till stor hjälp i mitt arbete som psykolog med inriktning hälsopsykologi. Jag arbetar för närvarande med att implementera och forska på preventiva insatser mot ätstörningar. Genom stipendiet kan jag finansiera utbildning i Body Project, en preventiv metod mot ätstörningar hos tonårsflickor och unga kvinnor. Stipendiet kommer även möjliggöra studiebesök i tre verksamheter som har erfarenhet av att arbeta med Body Project genom finansiering av resor till Oslo, Malmö och Stockholm.
Stipendiet bidrar till att unga flickor får tillgång till en effektiv preventionsmetod mot ätstörning inom ungdomsmottagningen i Göteborg. Detta kan på sikt leda till att unga flickor besparas mycket lidande.
Veera Suvalo Grimberg

Konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn sedan 2010, men även en nyfiken koreograf med intresse för gaffeltruckar, grävmaskiner och dansande brandmän. En egensinnig och minoritetsspråkig 54-årig kroppskonstnär som vill utmana stereotyper om vad dans är och kan vara. Uppvuxen i Finland, bosatt i Göteborg sedan 1992.
Tack vare IRIS-stipendiet så kan jag utveckla mig både som ledare och konstnär.
Jag ser fram emot mentorssamtalen med Charlotte Darbyshire som är somatisk rörelsepraktiker och fd konstnärlig ledare för Candoco Dance Company i London. För mig är detta en unik möjlighet då motsvarande kompetens inom ledarskap och inkluderande dans saknas i Sverige. Vårt första mötet sker fysiskt i Norwich och resterande digitalt.
Teatteri Metamorfoosi i Helsingfors arrangerar kursen MetaPLATFORM 2025 THE CLOWN som leds av clownpedagogen Soile Mäkelä. Vid fyra tillfällen (128 timmar totalt) kommer jag att vistas i Finlands huvudstad för att bredda mina sceniska uttryck. Efteråt fortsätter processen med Soile digitalt. Målet är att utveckla min egna dansanta, tvåspråkiga clownkaraktär. Jag önskar att bli en del av kulturutbudet på finska föreningar, bibliotek etc. och uppmuntra till generationsöverskridande möten där traditioner möter nutid och framtid. Sverigefinnar är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och finskan är erkänt som nationellt minoritetsspråk sedan år 2000.